f000b9238f7ca15204ccf1dc028bd217

Основні принципи дієтотерапії

Можна виділити наступні послідовні принципи:

• Принцип щадіння
• Принцип тренування — він здійснюється по «ступінчастою» системі і системі «зигзагів».
• Контрастні дієти бувають двох видів: навантажувальні ( «плюс — зигзаги») і розвантажувальні ( «мінус — зигзаги») .

Принцип щадіння зазвичай використовують на початку лікування. Він полягає в дотриманні суворих дієт. Надалі з метою попередження часткового голодування відносно окремих харчових речовин і тренування, неглибоко порушених функціональних механізмів для їх відновлення слід переходити на принцип тренування.

«Ступенева» система передбачає поступове розширення первісної суворої дієти за рахунок дозованого зняття обмежень. При переході до принципу «тренування» необхідно мати на увазі, що зайва поспішність в розширенні дієти так само, як і надмірне її затягування, може чинити негативний вплив. Щоб уникнути цього, необхідно орієнтуватися на динаміку клінічних ознак, стан порушених функціональних механізмів, а також пов’язаних з ними наслідків. Ця система в разі ліквідації патологічного процесу дозволяє дозувати поступове розширення дієти аж до переходу на раціональне харчування, відповідне фізіологічним потребам організму.

Система «зигзагів» передбачає щодо різке, короткочасне зміна дієти. Такі дієти і відповідно дні їх застосування отримали назву контрастних.

Контрастні дієти (дні) бувають двох видів: навантажувальні ( «плюс — зигзаги») і розвантажувальні ( «мінус — зигзаги»).

навантажувальні дієти ( «плюс — зигзаги») використовуються відповідно до принципу тренування. Їх називають ще як «святкові дні». Вони передбачають включення в раціон харчових речовин, вміст яких або різко обмежена, або вони зовсім виключені з основної дієти. Періодичне призначення (спочатку 1 рай в 7-10 днів) навантажувальних дієт сприяє толчкообразном стимулювання ослаблених функцій. Ці дієти забезпечують введення в організм дефіцитних харчових речовин, викликають підвищення апетиту в результаті внесення різноманітності в харчування хворого і полегшують переносимість нерідко тривалих і вельми суворих дієтичних режимів. Навантажувальні дієти, до того ж, є функціональною пробою. Гарна переносимість навантажувальної дієти має важливе психопрофілактичний значення: зміцнює впевненість хворого в наступили позитивних зрушеннях і вказує на можливість переведення на більш розширений харчовий раціон. Поступове збільшення частоти навантажувальних днів і ступеня навантаження при гарній переносимості призводить до того, що основний дієтою може стати навантажувальна, а колишня раніше основна стає розвантажувальної. Таким чином, здійснюється зигзагоподібний перехід від суворої до більш різноманітної та повноцінної дієті.

Розвантажувальні дієти ( «мінус — зигзаги») засновані на обмеженні енергетичної цінності або пов’язані з цілеспрямованою перебудовою хімічного складу раціону, що забезпечує щажение пошкоджених функціональних механізмів, а також коригування обмінних порушень. Спеціальні розвантажувальні дні можуть періодично (1 раз в 7-10 днів) призначатися при ряді захворювань (з початку лікування на фоні відносно строгих дієт). Проведення розвантажувальних днів доцільно навіть після відновлення порушених функцій, так як в цей період вони відрізняються деякою лабільністю і потребують періодичного розвантаженні і щадіння.

За домінуванням в раціонах харчових продуктів розвантажувальні дієти підрозділяють на вегетаріанські — тільки рослинна їжа (фрукти , картопля, овочі, рис), молочні (молоко, сир та ін.), цукрові, м’ясні і рибні, рідинні (соки овочів і фруктів). Розвантажувальні дієти неповноцінні за хімічним складом і енергоцінності, можуть викликати почуття голоду. Тому в домашніх умовах розвантажувальні дієти призначають на 1-2 дня і не частіше 1-2 разів на тиждень з урахуванням характеру хвороби, переносимості тих чи інших дієт і умов лікування — на дому при гострому або загостренні хронічного захворювання, при хронічному захворюванні із збереженою працездатністю і виходом на роботу. В останньому випадку розвантажувальні дієти слід приурочити до вихідних днях. Якщо ці дієти застосовують два дні поспіль, то доцільно їх варіювати: наприклад, при ожирінні перший день — яблучна дієта, другий — м’ясна (рибна).

Про рух. dietolog.com.ua

Поділитися:

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *